Tako se ne živi. Tako se ne voli.

Tako se ne živi. Tako se ne voli.

Imajte strasti. Živite. Volite. Volite ono što živite. Živite ono što volite. Imajte strasti. Život bez strasti nije život. Ljubav bez strasti nije ljubav. Tako se ne živi. Tako se ne voli. Imajte strasti. Osjetite ju u sebi, u srcu, u glavi, u cijelom tijelu. Prepustite se. Životu, ljubavi; ljubavi prema životu. Osjetite. Čovjek koji ne osjeća kao da i ne živi. Kao i da nikada nije živio. Kao da nikada nije postojao. Moraš osjećati da bi volio. Moraš se osjećati živim da bi uistinu živio. Nije dovoljno samo biti. Samo biti, a ne osjećati… Kakav je to tužan život.

Gledam tolike ljude kako beživotno hodaju kroz život. Tumaraju kroz dane, broje sate i minute. Čekaju da prođe, čekaju da završe, čekaju… Uvijek nešto čekaju. I čekanje im se dogodi. I konstantno događa. I čekanje prolazi. I jednoga dana prođe skroz. I život im se dogodio. A da nisu ni znali. I prošao je. A da ga nisu ni dočekali. Od toliko čekanja, oni svoj život nisu ni dočekali. Možeš li to zamisliti?! A imali su ga. A bio im je pred nosom čitav život. Čitav dan. Čitav sat. Dok su oni brojali minute. Čekajući. Da prođe.

Gledam tolike ljude kako beživotno vole. Sebe. A onda i nekoga drugoga. Tumaraju kroz ljubav, kroz osjećaje, kroz veze. Vole dok traje. Vole na sate, vole na minute, vole dok im se da… Samo dok im se prohtje. Uvijek i jedino dok njima odgovara. Gledajući jedino sebe. I onda to zovu ljubavlju. I onda misle da im se dogodila ljubav. I onda misle da osjećaju. A prazni su. Toliko prazni, da im se prava ljubav i dogodi, ne bi ju znali prepoznati. Ne bi ju znali osjetiti. Ne bi ju znali prihvatiti. Jer ne znaju davati. Ne znaju voljeti bez predumišljaja. Ne znaju voljeti uopće… Osim samih sebe. Možeš li to zamisliti?! Biti toliko prazan, da ne osjećaš. Osjećati prazninu, a to ne moći priznati. Nego glumiti. Lažno se predstavljati. Da drugi ne posumnjaju. Da se drugi dive. Da drugi zavide. Na ljubavi koja ne postoji. Na osjećajima koji se ne znaju dogoditi. Na strasti koju nikada nisu osjetili.

Šta će ti život ako nemaš strasti? Šta će ti ljubav ako nemaš osjećaja? Šta će ti sav novac ako nemaš život? Šta će ti? Zaista, šta će ti? Nije život svo bogatstvo svijeta. Nisu ni najljepše žene oko tebe. Nije ni sav luksuz života… Život. Nije, zaista nije. Nije smisao da ti drugi zavide, da žele biti ti, da žele imati sve ono što ti imaš. Nije, zaista nije.

Život se osjeća. Tamo u predjelu prsa. U glavi. U slučajnom osmijehu. U ritmu u nogama. U pucketanju prstima. Život se živi. Daleko od svoja četiri zida. Od rutine svakodnevnice. Od nepisanih pravila naučenih od drugih. Život se voli. Tamo u predjelu prsa. U glavi. U slučajnom osmijehu. U ritmu u nogama. U pucketanju prstima. Daleko od svoja četiri zida. Od rutine svakodnevnice. Od nepisanih pravila naučenih od drugih. Život se voli. Onda kada postoji strast. Onda postoje i osjećaji. Onda se događa ljubav. Onda ju osjetiš. Onda ju živiš. Onda živiš. Onda ne postojiš. Onda jesi. Onda… Kada se osjećaš živim.

Voli život koji voli tebe. Voli sebe da bi volio život. Budi se na izlaske, pleši na zalaske. Neka ti sunce bude orijentir. Neka ti taj isti horizont bude cilj. Smij se sa svakim danom. Neka ti nijedan dan ne prođe bez smijeha. Ili barem osmijeha. Voliš li nešto, idi po to. Voliš li nekog, idi po njega. Idi po nju. Reci joj to. Reci mu to. Zgrabi objeručke to što voliš. Koga voliš. Ne puštaj. Daj sve od sebe. Ako osjećaš, ako želiš, ako postoji strast… Ljubav je to. Ne puštaj to lako. Ne daj se olako, ali ne boj se priznati. Ljubav je to. Ako osjećaš, ako želiš, ako postoji strast… Za to se živi. To se životom zove. To je smisao.

Radi stvari koje te čine sretnim. Ne radi se zbog novca. Novac je tu slučajno. Novac koristi, ali od njega nema koristi ako ne radiš ono što voliš. Ono što te čini sretnim. Novac nije ljubav. Novac nije život. Novac se ne osjeća. Novac nije strast. Novac nije smisao. Nemoj brkati pojmove. Ne zaključuj pogrešno. Novac je materija. A materijalno nije sreća. Nikada nije ni bilo. Znat ćeš to onda kada spoznaš ljubav. Onda kada spoznaš strast. Onda kada naučiš što je život.

Ne čekaj nikog. Ne očekuj ništa. Zapamti: nitko neće čekati tebe. Nitko ti ništa ne duguje. Ne čekaj nikog i ne očekuj ništa. Život je jedna ogromna avantura, a vrijeme ne čeka nikoga. Svijet ne čeka nikoga. Zato putuj, druži se, jedi hranu koju voliš, smij se bez razloga, voli druge, ali prije svega sebe i svako malo usudi se izaći iz svoje komforne zone. Imaj velike ciljeve, ali znaj uživati u onim malim, sitnim, daleko najboljim stvarima. Ne čekaj nikoga, ne očekuj ništa, nego jednostavno – Živi. Ako voliš nekoga, neka to bude s osjećajima. Ako radiš nešto, neka to bude sa strašću. Živi onako kako ti to želiš. Samo i jedino na taj način ćeš se uistinu osjetiti ŽIVIM!

“You know the Greeks didn’t write obituaries. They only asked one question after a man died: ‘Did he have passion?’”

 

STAY CONNECTED

Subscribe on my blog (down)

Follow me on:

instagram.com/deanpelic

facebook.com/deanpelic

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.