Na ovo sam pitanje u zadnjih godinu dana odgovorio puno puta. Nakon svakog intervjua dobijem mnoštvo poruka iz cijelog svijeta što na Facebook, Skype, Twitter itd. i uvijek mi je drago kad mogu nekome pomoći. Imajući to na umu, smatrao sam da je najbolje sve moje odgovore koji su uglavnom uvijek isti, složiti u jedankompletan post koji će služiti kao nekakva pomoć odnosno izvor informacija za sve one koji bi se htjeli profesionalno baviti manekenstvom.Pa krenimo…

Za početak, imaj na umu da ovo nije lak posao i kako ti se god činilo odnosno slušao od drugih o tome kako je ovo „laka lova“ i slično, to uglavnom nije tako. Istina, u nekim slučajevima zna biti zaista dobar honorar ali u principu malo tko od modela i to svjetskih modela može se pohvaliti da zaista zarađuje ogromne novce. Naravno, to ne znači da to možda nećeš biti i ti za koju godinu ali… imaj velike snove, no budi realan.

Jedna od prvih stvari koje kažem svakome tko se želi baviti manekenstvom jest da vjeruje u sebe. Znam da zvuči kao klišej ali ako ne vjeruješ u sebe i nemaš dovoljno samopouzdanja te dovoljno snažnu volju, bolje odmah odustani. Jer u ovom poslu bit ćeš procjenjivan, osjećat ćeš se kao g****, bit ćeš razočaran (jako puno puta), nećeš razumjeti zašto su neke stvari kakve jesu (jako puno puta) i htjet ćeš odustati (jako puno puta). Zato i kažem, ako nisi dovoljno jaka osoba, možeš biti najljepše stvorenje na svijetu i svejedno nećeš uspjeti. Kada smo već kod izgleda, imaj na umu da izgled nije sve. Može biti mnogo ljepših ljudi od tebe, no ako ti imaš ono nešto, ako imaš karakter i ne bojiš se pokazati ga, ako si zanimljiva osoba, imaš svoje razmišljanje… ti si pobjednik! I upravo to dogodilo se milijun puta; klijent izabere tog jednog modela koji odskače, koji ima ono nešto, koji je drugačiji… iako je postojao vjerojatno puno bolji izbor što se izgleda tiče. Upravo zato nemoj da te itko obeshrabri… imaj vjere u sebe i budi svoj. To je prvo pravilo uspjeha u bilo čemu. U svemu.

Naravno postoje ipak neka pravila u modelingu koja bi trebalo zadovoljiti. Prvo, jest znati da postoji razlika između modela i manekena. Za modela nije potrebna visina već je najbitnije lijepo lice, dok je za manekena/ku visina presudna. S time da je nabolje imati oboje budući da to donosi najviše poslova, a i sami agenti će se prije odlučiti za tebe. Odnosno vrlo vjerojatno da će se jedino na taj način i odlučiti za tebe. Dakle, i lijepo lice i visina. Kad smo već kod visine, kao što sam rekao, ona jest najbitnija. Da, moraš biti visok/a budući da je to prva stvar koju u agenciji zamijete kod tebe odnosno čim dođeš na razgovor prvo će ti izmjeriti visinu. Za muške modele, minimalna visina bila bi 183cm, s time da bih rekao da je idealna visina između 184-188cm. Naravno uz lice i visinu potrebno je imati i odgovarajuću građu tijela. Idealno je imati atletski građeno tijelo što u pravilu znači, slim fit, odnosno vitko tijelo s nešto mišića ali ne previše. Naime, u Europi je idealan konfekcijski broj muškog modela 48. To znači da ne smiješ pretjerati sa vježbanjem u teretani. Do konfekcijskog broja 50 još nekako možeš ići ali sve više je previše. Zato je potrebno biti slim, a i fit. Iako znam da je u posljednje vrijeme u muškoj modi hit bio mršav, ispijen, androgen look, ne bih ulazio u to budući da to ne podržavam iz razloga što je zdravlje uvijek na prvom mjestu.

Ono što svaki model, koji se tako želi zvati, a i time baviti, mora imati jesu polaroidi i video. Polaroid fotke jesu u principu normalne fotke slikane mobitelom ili još bolje digitalcem bez ikakve šminke, photoshopa, poziranja i slično. To znači nekoliko fotki u kupaćima, slike iz profila, cijelog tijela i lice izbliza. Videopak mora sadržavati isto odnosno hod i govor. Prošetaj normalno u jednom smjeru i nazad i prije ili nakon hoda kad si blizu kamere izgovori svoje ime, visinu i to je to. Svakako budi siguran da to sve izgleda kompaktno i dobro budući da time stvaraš„prvi dojam“. Smatraj to svojom posjetnicom budući da je to jedina stvar koju će tvoj booker  pogledati. Osim ako naravno nemaš i svoj book (zove se book iako se nema što za čitati s obzirom da su unutra samo tvoje slike sa raznih snimanje) koji će ti dakako biti veliki plus kada agent bira modela za agenciju. Istina neke agencije te neće ni pogledati ukoliko nemaš dovoljno jak book, dok će druge možda htjeti pokušati sa tobom te će ti ugovoriti odmah nekoliko probnih snimanja. To sve naravno ovisi o tvojim polaroidima, videu, i o tome koliko si im interesantan. Moj savjet jest da sve te materijale ne šalješ mejlom u agencije već, ako ikako postoji mogućnost, da odeš direktno u agenciju. Iz vrlo logičnog i razumljivog razloga, a to je da te na taj način bookeri mogu upoznati, vidjeti uživo, popričati sa tobom, vidjeti način na koji razmišljaš te dobiti poptuni dojam o tvom izgledu i karakteru. Dojam koji može biti poptuno drugačiji od onog koji bi imali kada bi samo vidjeli tvoje slike odnosno video. Jer slike i video nekad jednostavno ne pokazuju pravu sliku osobe. Ovo govorim iz iskustva budući da je i meni mnogo agenata i bookera reklo da uživo izgledam drugačije i puno bolje nego na slikama tj. da ostavaljam odličan dojam i da imam puno više toga za pokazat osim samo izgleda (to su njihove riječi). To sam napravio, tako ću i dalje raditi u budućnosti. Tako da imaj ovaj savjet na umu.

I za kraj… nemoj biti razočaran ako te iz neke agencije ne odaberu. Postoji mnogo razloga zašto je to tako. Možda trenutno ne traže tvoje „lice“ pa ih u tom slučaju možeš kontaktirati za nekoliko mjeseci ponovno da vidiš kakva je situacija, a također, uvijek možeš probati i sa drugom agencijom. Jer ne rade sve agencije na isti način i sa istim modelima te ne traže sve agencije jednaka lica. Napravi listu agencija, odredi prioritete i kreni. Nekad je bolje krenuti sa najboljim odnosno najvećim agencijama jer ako upadneš u takvu jednu agenciju onda si u pravim rukama. Makar treba imati na umu da velike agencije imaju i veliki broj modela pa je zato dobro obratiti pažnju i na manje agencije budući da nemaju toliko puno modela i uglavnom svi modeli rade konstantno. Svakako je dobro znati to prilikom odabira agencije.

Ono što bih volio jest da obećaš samom sebi da nećeš odustati! Ni sad, ni ikad…Mene su odbili mali milijun puta u životu. U suštini sam imao više neuspjeha nego uspjeha ali nikad nisam odustao niti ikad hoću. I uspjeh je došao… polako ali jest… nakon šest godina bavljenja modelingom. Istina možda je mogao doći i ranije ali sad kad gledam na stvari, ne bih mijenjao ništa. Zaista sam se namučio da dođem do tu gdje jesam. Trudio sam jako, a onda još i jače. Dao sam sve od sebe… i zato mi se i vratilo. Dobar je osjećaj vidjeti svoje lice na jumbo plakatima diljem zemlje, na tv-u, u časopisima itd. I vidjeti što si sve postigao u karijeri te isto tako znati kroz što si sve prošao da bi do toga došao (čak se i rimuje J). I najvažnije, što si sve naučio tim putem. A to je da ništa ne dolazi preko noći(ono što i dođe, toliko uglavnom i traje) i da se moraš dobro namučiti za nešto do čega ti je stalo. Jednako tako ovaj posao pomogao  mi je da ojačam, ne samo fizički već i psihički odnosno da razvijem samopouzdanje do maksimuma. Također, vratio mi je vjeru u snove. Jer da, snovi se zaista ostvaruju. Ne, ni ovo nije klišej. Dok god vjeruješ u sebe, imaš hrabrosti da pokušaš, volju da ne odustaneš i snove koji te vode… na dobrom si putu! Sretno!